Tips till ett lyckat golv & interiörarbete i Dalarna

För att lägga golv behöver du inte vara expert eller yrkesman, men utan grundkunskaper kommer du inte långt. Därmed har vi snickare i Hedemora gjort en artikel med tips för dig som undrar eller behöver vår hjälp. Oavsett om du tar hjälp av oss eller om du vill anta utmaningen själv så finns det saker du bör tänka på, nedan har du en lista på vad som är viktigast.

  • Du behöver oftast inget bygglov (endast extremfall kräver bygglov)
  • Golv byggs inomhus så kontrollera att du har plats
  • Se till att du har en avfallszon och ett sätt att transportera avfall/material
  • Se till att du har rätt utrustning, skydd och städredskap då inomhusarbete smutsar ned mycket.

Förberedelser och utförande av snickare i Hedemora

Efter leverans är det angeläget att förvara golvet inomhus i någon dag för att låta materialet anpassa sig till inomhustemperaturen. Om du ska lägga på gjutet underlag är det också viktigt att lägga åldersbeständig plast för att undvika fuktvandring. När våra hantverkare byter golv är de försiktiga med golvsocklar och dörrfoder då de lätt går sönder vid rivning. Därför är det vanligt att byta listerna i samband med golvbyte.

Viktigt att tänka på innan ditt nya golv ska läggas

Vid själva utförandet är det viktigt att komma ihåg att golv rör sig beroende på temperatur, fukt och belastning. Därför bör du, oavsett om det är parkett eller laminat, lämna ett expansionsutrymme på minst tio millimeter mot väggar (kakel / klinker är ett undantag). Om golvet blir längre än tolv meter eller bredare än åtta meter ska det delas upp med någon form utav list. Vid rumbyte kan tröskelplattor användas.

Material och utrustning vi golvbyte i Hedemora

Fråga gärna våra snickare i Hedemora om vilket material som lämpar sig bäst för ditt projekt då urvalet är brett, valet står ofta mellan parkett och laminat. När det kommer till parkett och laminat är ek det vanligaste materialet / utseendet, parkett är ibland tillverkat av furu. Laminat har vidare möjligheten att efterlikna många fler material, till exempel klinker. Kakel och klinker är dock mer populärt att använda i våtutrymmen, utomhus samt i hallen.

När det handlar om golvets beständighet så tittas det på fuktresistens och slitstyrka

Laminatgolv, mer specifikt högtryckslaminerat golv, är ett väldigt slitstarkt alternativ och lämpar sig bäst i utrymmen där det finns risk för slitage och spill, exempelvis kök. Parkettgolv är ofta ett mindre slitstarkt alternativ men det är fjädrande, vilket innebär att det är mjukare och behagligare att gå på. Både laminat och parkett har ofta slitageskalor som du kan jämföra.

Sammanfattning och kontakt med oss snickare i Hedemora

Oavsett om du ska bygga nytt eller renovera så är det viktigt att välja rätt golv och metoder för att bygga. Kom ihåg tipsen med inomhusbygge, se till att förvara materialet inomhus och ha rätt utrustning. Vi har ett enkelt kontaktformulär till våra hantverkare om du känner att projektet blev för mycket. Efter förfrågan kan våra yrkesmän se över ditt projekt och sedan hjälpa dig med hela eller delar av arbetet.